la-Timisoara.ro
Fondat
2012 |
Site
dedicat informarii timisorenilor.
|
Acasa | Social | Politic | Economic | Legislatie | Sanatate | Medicina | Sport | Divertisment | Anunturi | Utile | Forum | Mall | Contact
Lăsata
Secului de carne adună în Banat neamurile la coleașă și brânzoaice
Agerpres
La capătul Triodului, trei săptămâni în care creștinii
ortodocși se pregătesc să renunțe la mâncărurile de "dulce" pentru șapte
săptămâni din Postul Mare, familiile bănățenilor fac o masă de Lăsata Secului de
carne, la sfârșitul "săptămânii albe", numite astfel pentru că este dezlegare la
lapte, brânză, ouă și pește.
În seara ajunării se adună rudele și ca să nu supere
nici legea creștinească, nici să nu țină neamurile flămânde, femeile dreg
mâncăruri ce sunt permise, iar masa se umple cu adevărate delicatese: zamă dă
păsulă (fasole), băbăiele cu coleșă și brânzoaice.
"Păsula se spală și se lasă la înmuiat de seara până
dimineața, ca să fiarbă mai repede. Se curăță două rădăcini de pătrunjel și două
de păstârnac, patru morcovi și două cepe. O să mai avem nevoie de o lingură de
boia, cam 200 de grame de ulei, 3-4 litri de apă și o lingură de făină albă",
spune Denes Robert din Dumbrăvița, un adevărat maestru în prepararea mai multor
feluri de preparat fasolea albă.
Uleiul se pune în oală și când este încins se pune
ceapa tăiată mărunt și se lasă să se rumenească, apoi se adaugă boiaua și făina
pentru rântaș, se amestecă și nu se lasă să se prindă de fundul oalei, apoi se
stinge cu apa în care a fiert fasolea. Se mai lasă să dea câteva clocote și
mâncarea e gata. La sfârșit, se poate adăuga mărar tocat murat în oțet.
Păsula astfel gătită se servește cu mămăligă și cu
murături de casă, aromate în butoi cu usturoi.
Pentru băbăielele cu coleașă (mămăligă) trecem dealul
și ajungem în zona Cetății Jdioara, unde Crenguța Ploscaru și Nicoleta Mustață
știu cel mai bine să transforme mămăliga într-o mâncare fină, cu un gust
delicios, care nu se poate uita.
"Avem nevoie de patru ouă, lapte și 300 de grame de
brânză de oaie, făină de mălai, sare și apă. Ouăle, laptele și brânza rasă se
amestecă bine într-o cratiță și se pun la foc, până se îngroașă compoziția.
Separat se face coleașa, obișnuit; în apa fiartă cu puțină sare turnăm 'în
ploaie' făina de cucuruz (de porumb)", spun cele două cumetre.
Când amestecul și mămăliga sunt gata, se toarnă în
strachini din lut "crema" din lapte, brânză și ouă, iar coleașa se pune în
mijlocul blidului, frumos, în formă decupată cu lingura, asemeni unor găluște.
Până se răcesc potrivit cât să nu ne frigem limba și gâtul, mesenii mai ridică
un păhărel de răchie în cinstea gazdelor.
Brânzoaicele miros cel mai bine în gospodăria Anetei
Costa din Sânandrei, care se grăbește să pună pe masa Lăsatului de Sec cei mai
delicioși colăcuți. Pentru această rețetă avem nevoie de o jumătate kilogram de
făină albă, 25 de grame de drojdie, un gălbenuș și un ou întreg, 4 linguri de
ulei, lapte cât cuprinde, 200 de grame de mac, 200 de grame nucă, 5-6 linguri de
zahăr și coajă rasă de la o lămâie.
Pentru umplutură amestecăm într-un castron 500 de grame
de brânză proaspătă de vaci cu 100 de grame de smântână, un pumn de stafide, un
plic de zahăr vanilat, 200 de grame de zahăr și 50 de grame de griș.
"Făina se pune într-un vas, la mijlocul făinii facem un
cuibușor în care punem drojdia sfărâmată, puțin zahăr și puțin lapte călduț. Se
lasă într-un loc călduros până crește drojdia, după care se frământă aluatul,
adăugându-se uleiul și gălbenușul. Se frământă bine aluatul, se lasă din nou să
crească, acoperit cu un prosop. Se întinde cu sucitorul o pătură din aluat, care
se taie în pătrate. Fiecare pătrat se umple cu gem sau cu brânză de vaci. Se
adună cele patru colțuri ale pătratului spre mijloc, se pun în tava unsă și se
dau la copt", spune tanti Aneta.
După păsulă și băbăiele, brânzoaicele și un vin alb de
Recaș care face mărgele în pahar, deschid pofta de vorbă, care se întinde, de
obicei, până după miezul nopții, când ne trezim în prima zi din Postul
Păresimilor, ce se va încheia în noaptea Învierii.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.
laAnunt.ro |eMedic.ro | LaMedic.ro | laExecutareSilita.ro | laHotel.ro | laZiar.ro | la-Facultate.ro | la-Firma.ro | la-Mall.ro | la-Masa.ro | la-Televizor.ro | Spune-ti parerea.ro
la-Romania.ro | la-AlbaIulia.ro | la-Alexandria.ro | la-Arad.ro | la-Bacau.ro | la-BaiaMare.ro | la-Balti.ro | la-Barlad.ro | la-Bistrita.ro | la-Botosani.ro | la-Braila.ro | la-Brasov.ro | la-Bucuresti.ro | la-Buzau.ro | la-Calarasi.ro | la-Chisinau.ro | la-ClujNapoca.ro | la-Constanta.ro | la-Craiova.ro | la-Deva.ro | la-DrobetaTurnuSeverin.ro | la-Focsani.ro | la-Galati.ro | la-Giurgiu.ro | la-Hunedoara.ro|la-Iasi.ro | la-Medias.ro |la-MiercureaCiuc.ro | la-Onesti.ro | la-Oradea.ro | la-PiatraNeamt.ro | la-Pitesti.ro | la-Ploiesti.ro | la-RamnicuSarat.ro|la-RamnicuValcea.ro | la-Resita.ro | la-Roman.ro | la-SatuMare.ro | la-SfantuGheorghe.ro | la-Sibiu.ro | la-Slatina.ro | la-Slobozia.ro | la-Suceava.ro | la-Targoviste.ro | la-TarguJiu.ro | la-TarguMures.ro | la-Tulcea.ro | la-Turda.ro | la-Vaslui.ro | la-Zalau.ro
eSante.ro | Journaux.ro | laTele.ro | Magasins.ro | Medecin.ro | Universites.ro
©2015