la-Timisoara.ro     


Fondat 2012     |                     Site dedicat informarii timisorenilor.                   |     


Acasa  |  Social  |  Politic  |  Economic  |  Legislatie  Sanatate  |  Medicina  |  Sport  |  Divertisment  |  Anunturi  |  Utile  |  Forum  |  Mall  |  Contact

Lăsata Secului de carne adună în Banat neamurile la coleașă și brânzoaice

Agerpres

 

La capătul Triodului, trei săptămâni în care creștinii ortodocși se pregătesc să renunțe la mâncărurile de "dulce" pentru șapte săptămâni din Postul Mare, familiile bănățenilor fac o masă de Lăsata Secului de carne, la sfârșitul "săptămânii albe", numite astfel pentru că este dezlegare la lapte, brânză, ouă și pește.

În seara ajunării se adună rudele și ca să nu supere nici legea creștinească, nici să nu țină neamurile flămânde, femeile dreg mâncăruri ce sunt permise, iar masa se umple cu adevărate delicatese: zamă dă păsulă (fasole), băbăiele cu coleșă și brânzoaice.

"Păsula se spală și se lasă la înmuiat de seara până dimineața, ca să fiarbă mai repede. Se curăță două rădăcini de pătrunjel și două de păstârnac, patru morcovi și două cepe. O să mai avem nevoie de o lingură de boia, cam 200 de grame de ulei, 3-4 litri de apă și o lingură de făină albă", spune Denes Robert din Dumbrăvița, un adevărat maestru în prepararea mai multor feluri de preparat fasolea albă.

Uleiul se pune în oală și când este încins se pune ceapa tăiată mărunt și se lasă să se rumenească, apoi se adaugă boiaua și făina pentru rântaș, se amestecă și nu se lasă să se prindă de fundul oalei, apoi se stinge cu apa în care a fiert fasolea. Se mai lasă să dea câteva clocote și mâncarea e gata. La sfârșit, se poate adăuga mărar tocat murat în oțet.

Păsula astfel gătită se servește cu mămăligă și cu murături de casă, aromate în butoi cu usturoi.

Pentru băbăielele cu coleașă (mămăligă) trecem dealul și ajungem în zona Cetății Jdioara, unde Crenguța Ploscaru și Nicoleta Mustață știu cel mai bine să transforme mămăliga într-o mâncare fină, cu un gust delicios, care nu se poate uita.

"Avem nevoie de patru ouă, lapte și 300 de grame de brânză de oaie, făină de mălai, sare și apă. Ouăle, laptele și brânza rasă se amestecă bine într-o cratiță și se pun la foc, până se îngroașă compoziția. Separat se face coleașa, obișnuit; în apa fiartă cu puțină sare turnăm 'în ploaie' făina de cucuruz (de porumb)", spun cele două cumetre.

Când amestecul și mămăliga sunt gata, se toarnă în strachini din lut "crema" din lapte, brânză și ouă, iar coleașa se pune în mijlocul blidului, frumos, în formă decupată cu lingura, asemeni unor găluște. Până se răcesc potrivit cât să nu ne frigem limba și gâtul, mesenii mai ridică un păhărel de răchie în cinstea gazdelor.

Brânzoaicele miros cel mai bine în gospodăria Anetei Costa din Sânandrei, care se grăbește să pună pe masa Lăsatului de Sec cei mai delicioși colăcuți. Pentru această rețetă avem nevoie de o jumătate kilogram de făină albă, 25 de grame de drojdie, un gălbenuș și un ou întreg, 4 linguri de ulei, lapte cât cuprinde, 200 de grame de mac, 200 de grame nucă, 5-6 linguri de zahăr și coajă rasă de la o lămâie.

Pentru umplutură amestecăm într-un castron 500 de grame de brânză proaspătă de vaci cu 100 de grame de smântână, un pumn de stafide, un plic de zahăr vanilat, 200 de grame de zahăr și 50 de grame de griș.

"Făina se pune într-un vas, la mijlocul făinii facem un cuibușor în care punem drojdia sfărâmată, puțin zahăr și puțin lapte călduț. Se lasă într-un loc călduros până crește drojdia, după care se frământă aluatul, adăugându-se uleiul și gălbenușul. Se frământă bine aluatul, se lasă din nou să crească, acoperit cu un prosop. Se întinde cu sucitorul o pătură din aluat, care se taie în pătrate. Fiecare pătrat se umple cu gem sau cu brânză de vaci. Se adună cele patru colțuri ale pătratului spre mijloc, se pun în tava unsă și se dau la copt", spune tanti Aneta.

După păsulă și băbăiele, brânzoaicele și un vin alb de Recaș care face mărgele în pahar, deschid pofta de vorbă, care se întinde, de obicei, până după miezul nopții, când ne trezim în prima zi din Postul Păresimilor, ce se va încheia în noaptea Învierii.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

 


laAnunt.ro |eMedic.ro     |     LaMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-Romania.ro     |     la-AlbaIulia.ro     |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro | la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro|la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro |la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro | la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro|la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro | la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro | la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2015